dimecres, 14 d’abril del 2010

Activitat 61: Investigació sobre els principis de la moral

1- Idees principals:

En aquest text del filòsof Hume ens parla sobre la moral del seu pensament, concretament sobre els principis morals a partir de les qualitats estimables i censurables que tenen lloc en la visa humana, és a dir, del fonament de la moralitat en la raó humana.

2- Posa títol:

Moralitat en la raó humana

3- Comentari:

Tal i com he dit abans, aquest text tracta de la moral de hume, que tracta temes com el tractat de la naturalesa humana i l’investigació dels principis de la moral.
Explica que la naturalesa humana obliga a la raó a situar-se en els principis d’una vida virtuosa, que gràcies a aquesta es poden resoldre dilemes morals i alló que hem de fer. Pero tot i això allò que determina la conducta es el sentiment. Les distincions morals no deriven de la raó ja que aquesta es refereix a fets reals. L’origen de les nostres distincions morals provenen de la capacitat de la naturalesa humana de que ens permet posar-nos en el lloc d’un altre i compendre els seus sentiments i idees, tot aixó és gràcies a la nostra capaciat de simpatia, d’empatia. Hume diu que aquesta moral basada en el sentiment ens pot portar a l’egoisme i al relativisme, ja que cada ésser humà busca el seu propi plaer. La diferència de hume davant altres filòsofs com per exemple Plató és bàsicament que ell diu que l’últim fi esta sempre relacionat amb els sentiments, comparant-lo amb altres filòsofs com per exemple Plató, el seu fi era la felicitat.